Zwemschool Goederond

diplomauitreiking.jpg

Zwemschool Goederond is een echt familiebedrijf dat in 1963 is opgericht door Piet Goederond. Al in deze tijd werd er badwater gehuurd bij zwembaden in Rijswijk, Leiden, Rotterdam, Schiedam, Strijen, Breda, en natuurlijk Vlaardingen. Kinderen werden toentertijd met bussen uit hun woonplaatsen opgehaald en bij de desbetreffende zwembaden gebracht. Samen met zijn 2 dochters Erna en Marianne en zoon Paul werden de lessen verzorgd.
Hier vindt zich tevens de oorsprong van onze unieke lesmethode, waarbij de onderwijzers in het water staan om de kinderen te begeleiden. De diverse zwemslagen, zoals schoolslag en rugslag, worden hierdoor sneller en beter aangeleerd.

In 1980 startte Piet's zoon Paul Goederond een eigen zwembad in Oostvoorne. Dit was, in combinatie met een saunabedrijf, iets unieks in de omgeving. Overdag waren er zwemlessen. Die begonnen vaak al om 7 uur, dus vlak voor school: hop, nog even het water in. Anders dan nu konden toen ook volwassenen op zwemles komen. In de avond draaide dan de sauna, waar velen voor hun ontspanning kwamen om zo bij te komen van een lange werkdag.
Hotel van Marion kwam er in 1991 bij als 3e vaste leslocatie bij, naast het eigen zwembad in Oostvoorne en Zwembad De Kulk in Vlaardingen.
Tussen 2000 en 2001 volgden er nog 3 leslocaties: Citta Romana in Hellevoetsluis en het Cartlon Hotel en Rivierabad in Spijkenisse. Op deze locaties wordt er 7 dagen per week lesgegeven in alle soorten en maten: zwemsurvival ABC, survival vaardigheid, snorkelen en peutersurvival.

In 2017 zijn Paul's dochters Nadia en Malou Goederond de derde generatie binnen het bedrijf. Zoals zij als kleine meisjes opa en papa al hielpen met bandjes en kurken, zijn zij op latere leeftijd de bijbehorende opleidingen gaan volgen. Inmiddels werken zij al meer dan 18 jaar binnen het bedrijf en vanaf 2017 hebben zij het stokje overgenomen van Paul. Samen met nog 15 onderwijzers van Zwemschool Goederond vormen zij een sterk team dat op een verantwoorde manier zwemles geeft aan de kinderen. De lesmethodes zijn door de jaren heen hier en daar wat aangepast, maar we staan nog steeds iedere dag in het water bij de kinderen.
De beginnersgroepen zijn niet groter dan 8 kinderen per onderwijzer. Diplomagroepen bestaan  uit maximaal 10 leerlingen. Uit ervaring weten we dat het aanleren van zwemslagen niet zomaar een dingetje is; alles heeft te maken met de veiligheid van uw kind. Wij dragen de zorg om uw kind zo goed mogelijk op te leiden tot een goede en veilige zwemmer. Wij vinden dat ieder kind anders is, en een ieder de aandacht verdient die hij of zij nodig heeft. Daarom krijgt ieder een individuele begeleiding. Er is al zwemles voor kinderen vanaf 2 jaar en 9 maanden. In 2014 ontwikkelden Malou Goederond en Denise van Manen een speciaal peuterprogramma dat Peutersurvival heet. Een ontzettend leuk en leerzaam programma voor de allerkleinsten. Ons doel is hiermee een nog grotere doelgroep bewust maken van de gevaren van water, zeker in ons waterrijke land.